GroenLinks wil dat bewoners echt invloed hebben op beslissingen op buurt- en stadsniveau, óók op het gebied van ruimtelijke ordening. Vooruitlopend op de nieuwe omgevingswet kan de gemeente samen met bewoners werken aan omgevingsplannen.
Nieuwe democratie
GroenLinks wil dat de inwoners van de stad meer invloed krijgen op de politiek in de stad. We zoeken naar de beste manier om dit te doen. Ook daarover moeten bewoners kunnen meedenken: verschillende situaties vragen om andere oplossingen.
GroenLinks is van mening dat Utrechters meer te zeggen mogen krijgen over het bestuur – óók over het geld dat er te verdelen is. Er zijn nieuwe vormen van inspraak en invloed nodig. Hoe we dat het best kunnen organiseren is niet zomaar duidelijk: dat verschilt per buurt, per situatie, per maatregel. Zo hebben we op voorstel van bewoners in Lunetten en Lombok geëxperimenteerd met budgetmonitoring. Daarbij keek een groep buurtbewoners waaraan het geld in de buurt besteed zou worden.
Samen met Utrechters wil GroenLinks onderzoeken hoe het er voor staat met de inspraak in de stad. We kijken daarbij niet alleen naar de rol van de bewoners, maar ook naar de bijdragen van het bestuur en de ambtenaren. Daarna bekijken we hoe we inspraak en invloed beter kunnen organiseren: wat past het beste bij de stad, bij een specifieke groep of buurt? In Utrecht heeft de gemeente hier al belangrijke stappen in gezet. Bijvoorbeeld de stadsgesprekken over integratie van vluchtelingen en de Kanaalstraat en het burgeroverleg over het energiebeleid waren heel succesvol. Bij dat burgeroverleg hebben we voor het eerst gebruik gemaakt van loting. Graag willen we vaker zulke stadsgesprekken houden. In het beste geval nemen bewoners van de stad daar zelf ook het initiatief toe. De komende periode wil GroenLinks volop experimenteren met zulke en andere vormen van inspraak en raadpleging.
Actiepunten
Nieuwe democratie, actiepunt 2
GroenLinks wil dat er bij het verkopen van grond meer nadruk komt te liggen op het publieke en gemeenschappelijke belang daarvan. Daarom willen we pilots starten waarbij niet alleen projectontwikkelaars maar ook inwoners van de stad de mogelijkheid krijgen om op grond te kunnen bieden.
Nieuwe democratie, actiepunt 4
De Gemeente Utrecht neemt de initiatiefwet Open Overheid (WOO) serieus. De gemeente gaat hoe dan ook een actieve openbaarheid van bestuur realiseren volgens de plannen van de initiatiefnemers.
Nieuwe democratie, actiepunt 3
GroenLinks wil meer experimenten met ándere manieren van meedoen en meebeslissen, zoals burgerbegrotingen, buurtbudgetten, het bewonersbod, burgerjury’s, burgerraden (G1000’s) en andere vormen van overleg.
Nieuwe democratie, actiepunt 5
De gemeente gaat een pilot starten met e-democracy tools. Daarmee kunnen burgers via digitale middelen invloed uitoefenen op de agenda en de besluitvorming binnen de gemeente. Belangrijk is wel dat álle burgers hier toegang toe krijgen.
Nieuwe democratie, actiepunt 6
Bij nieuwe vormen van participatie maakt de gemeente vooraf afspraken met de deelnemers: wat zijn de verschillende rollen en wat doet de gemeente met de inbreng?
Nieuwe democratie, actiepunt 7
In Utrecht kunnen bewoners zelf plannen indienen, GroenLinks wil dat de gemeente deze mogelijkheden meer onder de aandacht brengt.
Nieuwe democratie, actiepunt 8
GroenLinks juicht het toe dat de gemeente huidige burgerinitiatieven en kwesties op buurtniveau goed in kaart brengt. Daarna moet zij die initiatieven op de radar houden en ondersteunen waar dat nodig is.
Nieuwe democratie, actiepunt 9
De gemeente vergroot de bekendheid en toegankelijkheid van de wijkbureaus en het initiatievenfonds, vooral voor bewoners die niet vanzelfsprekend van dat soort middelen gebruik maken, zoals jongeren en inwoners met een migratieachtergrond.
Nieuwe democratie, actiepunt 10
Wijkbureaus zoeken actief naar de mening van mensen die zich in de wijk weinig laten horen, of die in de minderheid zijn.
Nieuwe democratie, actiepunt 11
GroenLinks ziet het coalitieakkoord als een contract met de stad. Daarom wil GroenLinks dat het College regelmatig, bijvoorbeeld steeds in een ander stadsdeel, met bewoners in gesprek gaat over de plannen en de uitvoering ervan.
Nieuwe democratie, actiepunt 12
De gemeente werkt samen met welzijnswerk, migrantenorganisaties enzovoort en zoekt naar ándere vormen van samenspraak dan de traditionele zaaltjes: we gaan de straat op, voeren gesprekken in de buurt en bedenken andere manieren om burgers en politiek dichter bij elkaar te brengen.
Nieuwe democratie, actiepunt 13
Op dit moment doet de nationale ombudsman ook het werk voor de gemeente Utrecht. De gemeente heeft veel extra taken van het rijk gekregen. Daarom stellen we opnieuw een eigen gemeentelijke ombudsman aan, zodat bewoners een direct en veilig aanspreekpunt hebben.
Nieuwe democratie, actiepunt 14
Utrecht heeft geen onafhankelijk debatcentrum. GroenLinks juicht toe dat dat er komt – of dat andere instellingen vaker debatten programmeren.
Nieuwe democratie, actiepunt 15
GroenLinks stimuleert dat buurthuizen en buurtkamers zo veel mogelijk door buurtbewoners zelf gerund worden. Belangrijk is wel dat alle betrokkenen samen manieren bedenken om vrijwilligerswerk in de stad te ondersteunen en te belonen.