GroenLinks ziet dat de city deal-aanpak zorgt voor doorbraken in huishoudens met veel ingewikkelde problemen. Deze aanpak ‘op maat’ breiden we de komende jaren verder uit. Voorop staan niet systemen en regels, maar Utrechters met echte problemen.
Het hele verhaal
GroenLinks vindt het belangrijk dat we bij problemen altijd naar het hele verhaal kijken. Dat betekent dat iemand soms hulp krijgt van verschillende mensen (integrale zorg). Voor de politiek betekent het dat verschillende soorten beleid samen bijdragen aan welzijn (integraal beleid).
Centraal staat altijd de Utrechter die hulp nodig heeft en die zelf bepaalt wat voor hulp dat is: hij of zij heeft zelf de regie. Voor mensen die daar moeite mee hebben, kijken we wie in hun netwerk of welke professionals kunnen helpen. Geld mag nooit de reden zijn dat mensen geen goede ondersteuning krijgen.
GroenLinks wil dat organisaties in zorg en welzijn méér met elkaar samenwerken. We streven naar samenwerking tussen professionals in de buurt én informele zorg, mantelzorgers, vrijwilligers en het buurtnetwerk. Op die manier kunnen we voorkomen dat bijvoorbeeld mensen wel de problemen met hun verhuurder oplossen, maar niets kunnen doen aan hun schulden.
Actiepunten
Het hele verhaal, actiepunt 2
We investeren extra in buurtteams, sociaal makelaars en bewonersinitiatieven en besparen op dure aanvullende zorg. In alle buurten is zo goede en passende ondersteuning te krijgen.
Het hele verhaal, actiepunt 3
Ook sociaal makelaars moeten meer ruimte krijgen om te doen wat nodig is in hun buurt en voor de buurtbewoners. Zij moeten kunnen werken met flexibele budgetten en ruimte geven aan bewonersinitiatieven.
Het hele verhaal, actiepunt 4
Door meer samenwerking in welzijn en zorg kunnen we de kwaliteit van de dienstverlening verbeteren. GroenLinks wil dat buurtteams en sociaal makelaars meer en beter samenwerken met huisartsen, de wijkverpleging, de geestelijke gezondheidszorg, de informele zorg en het onderwijs.
Het hele verhaal, actiepunt 5
Mensen met een ziekte of beperking moeten met een zogenoemd persoonsgebonden budget (PGB) maximale vrijheid krijgen om zelf de ondersteuning in te kopen die ze nodig hebben. We werken de komende vier jaar aan een integraal PGB dat niet afhankelijk is van de potjes waaruit het betaald wordt, maar waarin de vraag van de cliënt centraal staat.