Als het aan GroenLinks ligt, werkt de gemeente alleen samen met ontwikkelaars die binding hebben met de omgeving en die van plan zijn projecten in eigendom te houden. Ook zien we graag dat ze toekomstige bewoners vroeg betrekken bij hun plannen.
Bouwen
GroenLinks zet vol in op meer duurzame woningen. Er komt meer ruimte voor verschillende typen woningen en voor gecombineerd gebruik van gebouwen door allerlei mensen.
De wensen die GroenLinks en veel bewoners stellen aan nieuwe woningen en gebouwen gaan verder dan de wet: energieneutraal, niet meer aangesloten op het gas, geschikt voor de opvang van regenwater en voorzien van groene daken. Indien mogelijk maken we gebouwen die energie opleveren. GroenLinks wil dat de gemeente duurzaamheid nog sterker als criterium stelt bij onderhandelingen met projectontwikkelaars en bij aanbestedingen zelfs als doorslaggevend criterium hanteert.
De woningvoorraad in de stad sluit onvoldoende aan bij de behoefte. Behalve voor mensen met lage inkomens moeten we gericht meer bouwen voor jongeren én ouderen. Dat hoeft niet altijd van bovenaf gepland te worden en dat mag ook wel wat minder eenvormig. GroenLinks is er groot voorstander van dat mensen meer zelf en meer sámen bouwen. Op die manier kunnen woningen veel beter aansluiten op hun wensen en leefvormen. Denk aan huizen voor meer generaties of meerdere gezinnen en aan woningen met een werkplek aan huis of kleinere woningen voor alleenstaanden.
In Utrecht worden de komende jaren grote locaties bebouwd, zoals het Beurskwartier in het Stationsgebied en de zone langs het Merwedekanaal. GroenLinks vindt het van groot belang dat daarbij aandacht is voor de architectuur. Geen saaie blokken maar goed ontworpen gebouwen die ook over vijftig jaar nog aantrekkelijk zijn. Speciale aandacht vraagt de beleving van deze gebieden op straatniveau: de zogenaamde plinten. Om ervoor te zorgen dat deze nieuwbouwgebieden levendig worden, moeten deze plinten goed worden ingevuld.
Actiepunten
Bouwen, actiepunt 2
Met lagere leges voor duurzaam bouwen stimuleren we ontwikkelaars om echt werk te maken van duurzaamheid.
Bouwen, actiepunt 3
De gemeente zoekt in overleg met projectontwikkelaars ruimte voor bouwen voor doelgroepen: jongeren, studenten, ouderen, mensen met een beperking of ziekte, experimentele leefvormen, enzovoorts.
Bouwen, actiepunt 4
De gemeente gaat experimenteren met regelarme zones waarin mensen zelf en/of samen duurzaam bouwen.
Bouwen, actiepunt 5
GroenLinks wil meer aandacht voor architectuur bij nieuwbouwprojecten als het Beurskwartier in het Stationsgebied en de Merwedekanaalzone, bijvoorbeeld door het aanstellen van een stadsarchitect.
Bouwen, actiepunt 6
De opbrengsten van de ‘conversieregeling erfpacht’, waarbij erfpachtcontracten worden omgezet in eeuwigdurende contracten, zetten we in voor sociale woningbouw.