Alle nieuwbouw in de stad wordt gebouwd zonder aardgas. Oude leidingen worden niet meer vervangen. In 2020 heeft de gemeente in samenwerking met woningeigenaren, bewoners en netwerkbeheerder een routekaart opgesteld om alle wijken aardgas-loos te maken.
Energie
Nederland kent stevige Europese doelen op het gebied van energiebesparing. GroenLinks wil die doelen in Utrecht al eerder halen met de uitvoering van de Utrechtse energieagenda.
De gemeente Utrecht heeft zich ten doel gesteld in 2030 klimaatneutraal te zijn. Dat is heel ambitieus. Het waarmaken van deze ambitie vraagt om innovatie en flinke investeringen. Dat is het waard. Klimaatverandering is één van de grootste vraagstukken van deze tijd, waarvan de gevolgen zich ook in Nederland doen voelen. Bovendien zijn de kosten van de gevolgen nog veel hoger als we wachten ̶ en niet alleen in financiële zin. GroenLinks wil dat Utrecht voorop loopt in Nederland en zo een goed voorbeeld is voor andere gemeenten. De investeringen die hier in de stad nodig zijn, verdienen we voor een belangrijk deel terug door besparing op energiekosten. We scheppen werkgelegenheid in een groene economie en helpen mensen met lagere inkomens om duurzame stappen te zetten.
De stad kan het niet alleen. We hebben de rijksoverheid nodig en ook de betrokkenheid van bewoners, bedrijven en instellingen in de stad. Het huidige energiesysteem, de bestaande infrastructuur in Nederland en het huidige beleid zijn nog niet geschikt om de overstap naar duurzame, schone energie goed te maken. Als koploper mengt Utrecht zich actief in gesprekken over betere wetgeving en duurzamere praktijken. De stad biedt zich aan als laboratorium.
Actiepunten
Energie, actiepunt 2
De gemeente Utrecht maakt vóór 2020 afspraken met Eneco over het verduurzamen van de stadsverwarming. In 2030 is de stadsverwarming CO2-neutraal.
Energie, actiepunt 2a, tussenkopje 1
Woningen
Energie, actiepunt 3
Met projectontwikkelaars en woningbouwcorporaties spreken we af hoe we zo snel mogelijk komen tot energieneutrale woningen.
Energie, actiepunt 4
We stimuleren woningcorporaties om hun woningen energieneutraal te maken. In 2022 is een kwart van de daken van hun woningen bedekt met zonnepanelen, warmte-panelen, zonnepannen of een combinatie daarvan.
Energie, actiepunt 5
De gemeente stimuleert met inkoopacties huizenbezitters om thuis energiebesparende maatregelen te treffen.
Energie, actiepunt 6
De gemeente helpt bewoners actief bij het opzetten van energiecoöperaties.
Energie, actiepunt 7
Vanaf 2023 wordt de landelijke salderingsregeling aangepast. Dat kan grote gevolgen hebben voor mensen die hebben geïnvesteerd in zonnepanelen. Een belangrijke oplossing is de opslag in accu’s. De gemeente zet een stimuleringsprogramma op voor accu’s voor thuisgebruik.
Energie, actiepunt 8
We brengen vraag en aanbod op het gebied van energiebesparing en -opwekking bij elkaar, zodat we mensen helpen hun ideeën ten uitvoer te brengen.
Energie, actiepunt 9
We breiden de voorlichting door energiecoaches (tevens leerwerktraject) uit van de sociale huursector naar de koopsector en de commerciële huur.
Energie, actiepunt 10
De gemeente geeft voorlichting aan particulieren en installateurs over duurzame alternatieven voor cv ketels.
Energie, actiepunt 11
De gemeente werkt samen met Verenigingen van Eigenaren om energiebesparende maatregelen in woningen mogelijk te maken.
Energie, actiepunt 12
Waar asbestdaken op woningen worden vervangen, stimuleren we het plaatsen van zonnepanelen.
Energie, actiepunt 13
We maken de vorming van smart grids mogelijk. Zo vangen we de schommelingen in energie door zon en wind op.
Energie, actiepunt 14
Klanten van de stadsverwarming geven we de mogelijkheid duurzamere alternatieven te kiezen. Bij nieuwbouw is het uitgangspunt: geen stadsverwarming.
Energie, actiepunt 14a, tussenkopje 2
Bedrijven
Energie, actiepunt 15
In 2022 is het gemiddelde energielabel van alle kantoorpanden in Utrecht label B.
Energie, actiepunt 16
Bedrijven en instellingen houden zich aan de verplichting om investeringen in energiebesparing uit te voeren als die in vijf jaar terug te verdienen zijn. De gemeente handhaaft hier actief op.
Energie, actiepunt 17
De gemeente controleert de energieprestatie van gebouwen bij oplevering.
Energie, actiepunt 18
De gemeente koppelt ambtenaren, vernieuwende bedrijven en andere organisaties aan elkaar om samen energie te besparen en de stad duurzaam te maken.
Energie, actiepunt 19
De gemeente geeft ruimte en voorrang aan start-ups en bedrijven die nieuwe technieken voor onder andere zonne-energie en zuinige verlichting willen ontwikkelen of uittesten.
Energie, actiepunt 20
Ondernemers die energie willen besparen, ondersteunen we met kennis en bij het verlenen van vergunningen.
Energie, actiepunt 21
Samen met winkeliers en horeca-ondernemers gaat de gemeente inzetten op besparing: deuren dicht, een deken in plaats van terrasverwarming en LED-verlichting in de winkel.
Energie, actiepunt 21a, tussenkopje 3
Gemeente
Energie, actiepunt 22
De gemeente stelt een routekaart op waarin ze duidelijk maakt hoe de gemeentelijke organisatie energieneutraal kan worden en wat zij daaronder verstaat.
Energie, actiepunt 23
GroenLinks wil meer en grootschalig groene stroom opwekken binnen de gemeentegrenzen. GroenLinks stimuleert de aanleg van zonnevelden voor energie en warmte en de bouw van windmolens in de polders Rijnenburg en Reijerscop.
Energie, actiepunt 24
De gemeente gaat door met het plaatsen van zonnepanelen, zonnepannen en zonnecollectoren op de daken van eigen gebouwen. Ook zorgt zij voor nog meer ‘groene daken’.
Energie, actiepunt 25
De gemeente start samen met bedrijven projecten rond lokale energieopwekking en lokale energiedistributie. Denk daarbij aan zogenoemde smart grids en blue energy.
Energie, actiepunt 26
In Utrecht gebruiken we duurzame energie. De gemeente koopt uitsluitend groene elektriciteit in.
Energie, actiepunt 27
De biowarmte-installatie die Eneco op Lage Weide bouwt, moet aan strenge milieueisen voldoen (FSC-certificaat, filter voor roet en fijnstof). De duurzaamheid van de biomassa houden we goed in de gaten.
Energie, actiepunt 28
Met het waterschap onderzoeken we de kansen om warmte te winnen uit rioolslib, rioolwater en oppervlaktewater.
Energie, actiepunt 29
We maken slimmer gebruik van de bodem voor warmte-koudeopslag en stemmen de huidige warmte-koudeopslaginstallaties beter op elkaar af. We maken afspraken over wat er wel en niet mag in de bodem.
Energie, actiepunt 30
We onderzoeken samen met de provincie en private partijen wat de kansen zijn voor aardwarmte (geothermie). Als dit op een absoluut veilige manier mogelijk is, gaan we die kansen benutten.
Energie, actiepunt 31
De gemeente zet haar geld op een duurzame bank, zodra die de diensten kan bieden die Utrecht nodig heeft.
Energie, actiepunt 32
De gemeente ondersteunt de Duurzame Week Utrecht.