De gemeente gebruikt haar inkoopkracht om de circulaire economie lokaal aan te jagen. We stellen een actieplan op over duurzaam en circulair inkopen. Ons doel is dat de gemeente in 2022 minimaal 25 procent duurzaam en circulair inkoopt.
Hergebruik (circulaire economie)
Grondstoffen zijn eindig. Ze worden schaars en dus duur, of ze raken zelfs helemaal op. In onze groene stad gaan we samen met de regio een 'circulaire economie' inrichten – een cirkel van gebruik, inzameling en hergebruik.
Dat grondstoffen ooit op zullen raken, weten we al lang. Olie, gas, zeldzame metalen, maar bijvoorbeeld ook fosfaten zijn, als we niet oppassen, ver vóór 2050 op. Een van de manieren om dat tegen te gaan is hergebruik. GroenLinks zet vol in op het realiseren van de circulaire economie. Dat betekent dat producten en grondstoffen opnieuw worden gebruikt. In een circulaire economie is er geen sprake meer van afval, maar van een gesloten kringloop van materialen. We doen dat door de principes reduce, re-use, recycle: verminderen van afval, opnieuw gebruiken van materialen en hergebruik als grondstof. We streven niet alleen naar het sluiten van de cirkel, maar ook naar het verkleinen daarvan. Dus: zo veel mogelijk hergebruik in en door de stad. Hier moeten gemeente, bedrijven én bewoners gezamenlijk de schouders onder zetten.
Nederland wil in 2050 volledig circulair zijn. Om dat te bereiken moeten we in 2030 de helft van alle grondstoffen opnieuw gebruiken. Daarom stellen we het volgende voor.
Actiepunten
Hergebruik (circulaire economie), actiepunt 2
De gemeente stimuleert projectontwikkelaars die zoveel mogelijk grondstoffen opnieuw gebruiken bij verbouwing en nieuwbouw.
Hergebruik (circulaire economie), actiepunt 3
De gemeente zorgt voor een duidelijk overzicht van bouwprojecten in de gemeente. Zij laat in kaart brengen welke bouwstoffen er vrijkomen bij sloopprojecten en gaat na welke vraag er bij bouwprojecten naar grondstoffen is: zo koppelen we vraag en aanbod.
Hergebruik (circulaire economie), actiepunt 4
Het maaisel van de groenvoorzieningen gaat nu naar een biovergistingsinstallatie. GroenLinks wil dit materiaal laten bewerken tot compost, houtchips en biologische kringloopproducten of isolatiemateriaal voor bouwprojecten.
Hergebruik (circulaire economie), actiepunt 5
Steeds meer bewoners en bedrijven ontplooien initiatieven die bijdragen aan een circulaire economie. GroenLinks ondersteunt deze initiatieven door nieuwe financieringsmodellen te organiseren. Ook bieden we mogelijkheden om te experimenteren.
Hergebruik (circulaire economie), actiepunt 6
In 2020 is er maximaal 100 kg restafval per persoon per jaar. De manier van inzamelen sluit aan op de woonsituatie en is gericht op het zo hoogwaardig mogelijk kunnen recyclen van de afval(=grondstof)stromen.
Hergebruik (circulaire economie), actiepunt 7
In 2030 staakt de stad met het verbranden van huisafval. In de contracten rondom afvalinzameling krijgt circulaire innovatie een prominente plek.
Hergebruik (circulaire economie), actiepunt 8
Bij het afvalscheidingsstation op de Tractieweg komt een plek om te upcyclen: we verzamelen materialen en grondstoffen en maken er weer bruikbare spullen van.
Hergebruik (circulaire economie), actiepunt 9
De gemeente stimuleert hergebruik en reparatie van spullen in samenwerking met het kringloopbedrijf, kringloopwinkels, buurthuizen en ‘repair-cafés’ en het delen van spullen in de zogenoemde deeleconomie: Peerby, GreenWheels, WeDriveSolar, SnappCar, OV-fiets, enzovoort.
Hergebruik (circulaire economie), actiepunt 10
De gemeente stimuleert met voorlichting dat bedrijven afval scheiden en dat winkels en horeca minder eten weggooien.